Nereden bakıldığına göre değişen kavramlar dünyasında savaşın müstesna bir yeri var. Üçüncü sayımız bu görelilik göz önüne alınarak hazırlandı. İnsanı hayvan analojisiyle açıklayan filozoflara bir katkı da bizden olsun istedik: “İnsan, maalesef savaşan bir hayvandır.”
Rusya’nın Ukrayna üzerindeki emelleri ve bunun sonucunda coğrafyamızın etrafında olanlara eklenen yeni bir savaş, bu sayımızda savaş konusunu ele almamızı gerektirdi. Zira şiarımız, sadırda olmayanın satırda yeri olmadığıdır.
Bu sayıda, her zamanki gibi toplum, siyaset ve ekonomi olmak üzere üç bölümde yirmi altı yazıyla karşınızdayız. Toplum bölümünde siber savaşlar, savaşın dönüşümü, savaşların şehirlere etkileri, engellilik nedeni olarak savaş olgusunu ele alan yazıların yanı sıra mitolojideki savaş tanrıları üzerinden kültürel bir değerlendirme ve savaşların edebiyatı şekillendirmesi ile ilgili ilginç yazılar bulacaksınız.
Savaşın oldukça siyasi bir olgu olması hasebiyle bu sayımızdaki siyaset bölümümüz de hacimli oldu. Bu bölümde hibrit savaşlardan iç savaşlara; haklı savaş teorisinden savaşın stratejisi ve mekânına, istihbarat ve sosyal medyanın önemine dair kuramsal ve eğitici yazılarla; güvenlik açığıyla siyasi savaşı birleştiren ve savaşın göçle olan ilişkisini kuran yazılar var. Bunların yanı sıra Ukrayna-Rusya savaşı, iç savaşla yoğrulmuş Somali ve etnik düşmanlığın köpürttüğü bir örnek olarak Bosna dramıyla ilgili somut sorunlara değinen yazılar da sizleri bekliyor. Dahası, savaşın tarihinin yazımında ülkelerin nasıl rölativist bir bakışa sahip olduğunu gösteren bir çalışma dimağınıza ayrı bir tat katacak.
Son olarak ekonomi bölümünde ticaret-savaş ilişkisini ele alan, savaşın ekonomiye ve çevreye olan etkilerini genel bir bakışla inceleyen ve Rusya-Ukrayna savaşının emtia, itibari para ve kripto paralara olan etkilerini araştırıp ortaya koyan harika yazılarla buluşacaksınız.
Kimin haklı olduğuna değil de kimin güçlü olduğuna karar veren savaş, politikanın toplarla, füzelerle, tüfeklerle, bombalarla, mermilerle devam ettirilmesinden ibaret. Zenginlerin çıkarıp yoksulların öldüğü savaşlarla biz ilgilenmesek bile savaş istenmeyen bir ot gibi dibimizde bitiyor.
Sayımızın literatüre önemli bir katkı sağlayacağını umuyor, siz değerli okuyucularımıza İSDAM ailesi olarak barış ve sağlık dolu günler diliyoruz.
Turgay Ovalı
Yayın Koordinatörü
Dergiye ulaşmak için:
https://isdam.org.tr/tr/e-dergi.html